Veilig met (land)bouwverkeer (VMLB)
Veilig met (land)bouwverkeer is een educatieprogramma waarbij basisschoolleerlingen leren en ervaren hoe zij (onderweg op de fiets/lopend) veilig kunnen omgaan met (land)bouwverkeer.

Kenmerken
- Leeftijd
- 10-12 jaar
- Thema’s
- Dagelijkse routes, Gevaarlijk gedrag, Kwetsbare verkeersdeelnemers
- Les door
- Gastdocent van Zone.college / Stichting Groei.zone
Leerlingen van groep 7 en 8 maken in een veilige setting kennis met landbouwvoertuigen, de gevaren hiervan en hoe hiermee om te gaan.
Een educatieprogramma waarbij basisschoolleerlingen leren en ervaren hoe zij veilig kunnen omgaan met (land)bouwverkeer. Zone.college verzorgt dit programma van brancheorganisatie Cumela in de provincies Overijssel en een deel van Gelderland.
Leerlingen van groep 7 en 8 maken in een veilige setting kennis met landbouwvoertuigen, de gevaren hiervan en hoe hiermee om te gaan. Deze leerlingen gaan binnenkort naar de middelbare school en moeten dan vaak naar school fietsen waarbij ze landbouwvoertuigen tegen kunnen komen.
Bijkomend pluspunt van dit project: de chauffeurs van de landbouwvoertuigen ervaren hoe andere weggebruikers tegen hun machines aankijken én opkijken.
Op de praktijk dag ontvangen de basisschoolleerlingen 1,5 uur verkeersles met échte landbouwvoertuigen en kunnen zo ervaren wat de chauffeurs zien in de cabines.
De basisschoolleerlingen ontvangen na de praktijk dag een deelnamecertificaat.
Voor dit programma werken we samen met provincies Overijssel en Gelderland, gemeenten, politie, basisscholen, loonbedrijven en Veilig Verkeer Nederland én kunnen studenten van Zone.college van de opleidingen Groen, grond & infra (loonwerk) en Veehouderij hieraan meewerken.
Leerdoel
Leerdoelen:
- Leerlingen bewustmaken van de gevaren van grote landbouwvoertuigen en ze bewustmaken van hun eigen verantwoordelijkheid in het veilig omgaan hiermee.
- Leerlingen tijdens een praktijkdag laten ervaren wat de dode hoeken zijn van landbouwvoertuigen en wat de veilige plekken zijn rondom de voertuigen.
- Leerlingen leren om veilig te handelen als ze grote landbouwvoertuigen tegenkomen. Bijvoorbeeld door voldoende afstand te houden, uit de dode hoek te blijven, duidelijk richting aan te geven en oogcontact te maken met de trekker chauffeur.
- Leerlingen bewustmaken van gevaren en de bereidheid creëren om de geleerde handelingen in het verkeer toe te passen bij het treffen van landbouwvoertuigen.
Opbouw les
VMLB bestaat uit verschillende onderdelen, waarbij de praktijkles centraal staat.
Hieraan werken plaatselijke loonbedrijven mee, die landbouwvoertuigen ter beschikking stellen.
Voorbereiding
De leerlingen werken van tevoren op school met hun leerkracht in een werkboekje met voorbeeldsituaties aan de hand van plaatjes en vragen. Tijdens deze voorbereidende les gebruikt de basisschoolleerkracht een e-learning waarin met filmpjes en vragen de leerlingen voorbereid worden op de praktijkdag.
Praktijkles
De praktijkles wordt georganiseerd bij of in de buurt van de basisschool.
De leerlingen worden verdeeld in kleine groepjes en de les per groep duurt ongeveer 90 minuten.
Korte introductie
Aan het begin van de praktijkles krijgen de leerlingen een korte introductie van een Zone.college-docent in de klas. Hierbij wordt gesproken over hetgeen de leerlingen in het werkboekje en bij de e-learning geleerd hebben en met een aantal filmpjes wordt dit nog verder toegelicht.
Toelichting van instructeur en oefenen
Daarna gaat om de beurt een groepje leerlingen naar buiten met begeleider (leerkracht/verkeersouder/vrijwilliger). Daar staan één of meerdere landbouwvoertuigen klaar met een instructeur. De instructeur kan een ervaren tractorchauffeur zijn of MBO-studenten Loonwerk (de toekomstige chauffeurs).
De instructeur vertelt iets over het landbouwvoertuig en de leerlingen mogen bij sommige voertuigen een kijkje nemen in de cabine. Ze ervaren zo wat een tractorchauffeur ziet op de weg en in de spiegels.
Ook wordt uitgelegd hoe gevaarlijk een groot landbouwvoertuig kan zijn op de weg, omdat het niet snel kan uitwijken of een aanhanger heeft of uitzwenkende delen, zoals een ploeg.
De leerlingen oefenen, onder begeleiding van de instructeur, wat ze in dat soort situaties kunnen doen als ze naar school fietsen of lopen.
Evaluatie
Na deze praktijkopdrachten gaan de leerlingen naar binnen voor een evaluatie, onder begeleiding van de Zone.college-docent. De leerdoelen van het project worden hierbij besproken.
Lesduur
Lesduur per groep ongeveer 90 minuten, bestaand uit:
- 15 minuten voorbereiding in leslokaal
- 60 minuten praktijkles buiten
- 15 minuten afronding en evaluatie in leslokaal.
Bijzonderheden les
Aantal leerlingen
Het maximum aantal leerlingen per projectdag is 70. De leerlingen worden in groepjes van 15 tot 20 leerlingen verdeeld.
Als een school een kleine groep leerlingen heeft, kan ervoor gekozen worden deze dag te combineren met een andere school uit de omgeving.
Doelgroep
De doelgroep is groep 7 en 8. In overleg kan groep 6 meedoen als het een combiklas met 7 betreft.
Begeleiding
Begeleiding is benodigd tijdens de les door verkeersouders, leerkrachten en/of vrijwilligers.
Locatie/ruimte
Er is een buitenruimte nodig, groot genoeg voor het plaatsen van en rondrijden met maximaal vier landbouwmachines. Te denken valt aan een parkeerplaats bij school of sporthal of een evenemententerrein.
Voorbereiding door leerkracht
Voorafgaand aan de projectdag wordt aan de leerkracht gevraagd om in de klas de les voor te bereiden door middel van de e-learning en het werkboekje.
Na afloop
De leerlingen ontvangen een certificaat.
Direct naar
Downloads en links
Over de lesaanbieder
Zone.college / Stichting Groei.zone
Zone.college is een onderwijsinstelling voor VMBO, MBO en volwassenen- en cursusonderwijs.
Opleidingen worden verzorgd in o.a. de werkvelden Groen, Bos en Natuur, Groen grond & infra (GGI), Bloem, Paard, Dier, Paraveterinair en Voeding & technologie.
Zone.college heeft locaties in Almelo, Borculo, Deventer, Doetinchem, Enschede, Hardenberg, Lochem, Twello en Zwolle.
Vanuit de afdeling volwassenen- en cursusonderwijs (afdeling Groei.zone) verzorgen wij de lessen VMLB bij basisscholen.
Kijk voor meer informatie over de lesaanbieder op zonecollege.nl/projecten/veilig-met-landbouwverkeer/
Gebruik maken van deze les?
Deze les kan je reserveren door het invullen van het reserveringsformulier. Na het verzenden van je aanvraag zal de lesaanbieder contact met je opnemen op alle details verder af te stemmen.
Vragen?
Heb je een vraag over de les of over het aanvragen van de les? Neem contact op met de accountmanager.