MONO Gastles

Deze les gaat over kinderen MONO laten fietsen, ongestoord onderweg zonder afleiding van hun telefoon. De hoofdboodschap ‘Stop weg, Stap op!’ staat centraal. Leerlingen gaan zelf nadenken hoe ze telefoongebruik op de fiets kunnen voorkomen.

Kenmerken

Leeftijd
10-12 jaar
Thema’s
Afleiding, Dagelijkse routes, Gevaarlijk gedrag
Les door
Gastdocent van Adviesbureau Kragten i.s.m. SMILE Promotions

Door de leerlingen te laten nadenken over hoe ze telefoongebruik op de fiets kunnen voorkomen overtuigen ze anderen en zichzelf om hun telefoon niet te gebruiken in het verkeer. 

Leerlingen krijgen een MONO-les van twee lesuren waarbij er gebruik gemaakt wordt van een beeldende PowerPoint, inclusief filmpjes en een interactieve quiz. Uiteindelijk gaan leerlingen ook zelf aan de slag.

De leerlingen gaan zelf aan de slag met het opstellen van gedragsregels voor zichzelf, een geurhanger versieren voor hun ouders en aansluitend een vlog maken waarin ze anderen gaan overtuigen om MONO te fietsen. Hiermee kunnen ze een Pathé Thuis tegoedbon winnen. Tijdens de les bespreken we de gedachte achter de MONO-campagne met de leerlingen.

Leerdoel

Leerlingen bewust maken van de risico’s van mobiel gebruik op de fiets. We stimuleren de leerlingen dat MONO de norm is in het verkeer. We laten leerlingen zelf nadenken over hoe ze telefoongebruik op de fiets kunnen voorkomen.

Opbouw les

De duur van de les is twee lesuren. Deze is als volgt opgebouwd:

Enquête vooraf (5 minuten)  

Voorafgaand aan de les scannen kinderen met hun smartphone een QR-code op het digibord. Die QR-code leidt hun naar een online vragenlijst die maximaal 2 minuten duurt. Voor de leerlingen die geen QR-reader hebben wordt ook de link naar de enquête getoond. Kinderen die toch geen mobiel bij zich hebben kunnen eventueel de enquête invullen op de telefoon van een andere leerling.  De enquête is nodig om het effect van de MONO-les te meten. Als er op school een beleid is waardoor leerlingen geen mobiele telefoons bij zich mogen hebben, wordt hiervoor een passend alternatief geregeld.

Korte introductie van thema (10 minuten) 

Tijdens de introductie vertellen we wat er de komende twee uur gaat gebeuren. Vervolgens stellen we een aantal vragen om leerlingen bekend te maken met het thema.

Daarna geven we een korte uitleg over de Mono-campagne en waar het lezen of schrijven van berichten tijdens het fietsen invloed op heeft. 

Vervolgens tonen we een leuk filmpje waarbij het duidelijk wordt dat als de aandacht ergens anders op is gericht, je belangrijke zaken kan missen. Zoals dat ook gebeurt wanneer je op de fiets met je telefoon bezig bent.

Quiz (15 minuten) 

Tijdens deze quiz kunnen leerlingen antwoord geven op vragen en stellingen. We brengen hierbij een discussie op gang, waardoor leerlingen meer leren over het gebruik van hun mobiel op de fiets. Tijdens de quiz is er telkens een keuze uit twee antwoorden. Voor het ene antwoord gaan de leerlingen staan en voor het andere antwoord gaan ze zitten. Als leerlingen het antwoord fout hebben dan doen ze niet meer mee. Uiteindelijk blijven diegenen met alle antwoorden goed staan. 

Het idee achter de quiz:

  • Kennis vergroten. Kinderen leren wat MONO inhoudt en waarom MONO belangrijk is.
  • We pakken het positief aan en laten kinderen zelf nadenken. Zo voorkomen we weerstand. Hoe meer kinderen zelf bedenken hoe iets zit, hoe minder ze het gevoel hebben dat ze het opgelegd krijgen. De positieve toon voorkomt dat het belerend overkomt. 

Opstellen van gedragsregels (20 minuten)  

Tijdens dit onderdeel stellen de leerlingen zelf (met onze hulp) regels op over het gebruik van hun mobiel in het verkeer, waarna ze het document ondertekenen. Hiervoor krijgen zij van u voorbedrukte A4 papieren opgemaakt in de MONO huisstijl. Klassikaal wordt aan de leerlingen gevraagd welke regels ze kunnen bedenken zodat zij en hun ouders, broers/zussen niet meer afgeleid raken in het verkeer.

Zodra de regels bedacht en opgeschreven zijn op het A4 (ieder schrijft op zijn eigen A4), ondertekenen leerlingen zelf hun regels.

Vervolgens leggen we de leerlingen duidelijk uit dat zij deze afspraken mee naar huis moeten nemen en laten ondertekenen door hun ouders/verzorgers en broers/zussen. Vervolgens kunnen ze het ophangen op de koelkast, bij de achterdeur of op de plek waar de fiets en autosleutels hangen. Hierdoor blijven ze herinnerd worden aan hun eigen regels.

Vervolgens gaan we aan de slag met de A2 klassenposter, waarop een klassenafspraak gemaakt wordt. Op deze poster staat de afspraak dat kinderen voortaan MONO fietsen. Deze ondertekenen de leerlingen vervolgens. Daarna hangen wij de klassenposter op in het lokaal.

Het idee achter de gedragsregels:

  • Door op te schrijven wat je precies wilt gaan doen, maak je als het ware een afspraak met jezelf. Dit vergroot de commitment en daarmee de kans dat je je ook aan de afspraak houdt.
  • Door zelf te bedenken wat je wilt gaan doen, past de aanpak goed bij jouw persoonlijke situatie en is de kans groter dat je je aan de afspraak houdt.
  • Je overtuigt jezelf van het belang van MONO door op te schrijven welke gedragsregels jij gaat naleven. Dit voorkomt weerstand en werkt daarom een stuk beter dan wanneer iemand anders jou iets oplegt.

Geurhanger maken (15 minuten) 

Daarna gaan de leerlingen individueel een geurhanger voor in de auto versieren. Hier schrijven ze een regel zoals ‘Geen telefoon gebruiken achter het stuur’ op. Een positievere regel is ook een optie, zoals ‘Fijn dat mama haar telefoon in haar tas heeft tijdens het rijden.’ Deze geurhanger maken ze voor hun ouders. Via deze weg kunnen zij een gesprek starten over MONO rijden en zijn leerlingen nogmaals met het onderwerp bezig.

Het idee achter de geurhanger:

  • Ouders worden zo ook betrokken bij de campagne.
  • Ouders hebben namelijk een voorbeeldfunctie voor hun kinderen. Als zij MONO rijden, zullen hun kinderen dat ook sneller doen.
  • Ouders luisteren vaak wel naar hun kind, wanneer die aan de ouders vraagt om MONO te rijden.

Vlog challenge (50 minuten) 

Als laatste gaan leerlingen aan de slag om een vlog maken. Laat de kinderen groepjes maken van maximaal 4 leerlingen. In groepjes gaan ze zelf een vlog opnemen waarin zij anderen overtuigen om MONO te zijn. Door zelf een vlog op te nemen, overtuigen zij niet alleen hun leeftijdsgenoten, maar vooral zichzelf.

Elk groepje ontvangt een MONO A4 met daarop enkele tips voor het opnemen van de vlog en ruimte voor het uitschrijven van het script. Zodra ze klaar zijn met het script kunnen ze gaan opnemen. Als leerlingen de vlog in een uur niet afkrijgen, mogen ze het later thuis ook nog afmaken. U maakt afspraken met de leerlingen wanneer zij uiterlijk de vlog bij u moeten inleveren. Belangrijk om mee te geven is dat het promoten van gewenst gedrag (MONO rijden) beter werkt dan het straffen van ongewenst gedrag.

Het idee achter de vlog challenge:

  • Zelfovertuiging: Door een vlog te maken over MONO overtuigen de kinderen zichzelf van het belang ervan en bedenken zelf manieren om MONO deel te nemen aan het verkeer.
  • Sociale norm: Je laat zien dat jij, samen met je vrienden, MONO belangrijk vindt. Doordat je vlogs van anderen ziet wordt deze norm versterkt.  
  • Je maakt het gedrag concreet voor jezelf, omdat je voor de vlog al tips en manieren bedenkt om MONO deel te nemen aan het verkeer. Hierdoor wordt het makkelijker om dat in de toekomst te blijven doen.

Afsluiting en sleutelhanger (5 minuten) 

Aan het einde van de les ontvangen de leerlingen een sleutelhanger direct aan hun fietssleutel te bevestigen. Op de sleutelhanger staat hun fiets van het slot halen, worden ze herinnerd aan MONO en de gemaakte afspraken.

Lesduur

De duur van de les is twee lesuren. Deze is als volgt opgebouwd:

  • Enquête vooraf (5 minuten)
  • Korte introductie van thema (10 minuten)
  • Quiz (15 minuten)
  • Opstellen van gedragsregels (20 minuten)
  • Geurhanger maken (15 minuten)
  • Vlog challenge (50 minuten)
  • Afsluiting en sleutelhanger (5 minuten)

Bijzonderheden les

  • Aanwezigheid digibord
  • Kinderen dienen op de dag van de gastles een tablet mee naar school te nemen
  • Het is ook mogelijk om de les te volgen zonder telefoon, bijvoorbeeld wanneer er op school een beleid is dat het gebruik van mobiele telefoons beperkt.

Direct naar

Over de lesaanbieder

Adviesbureau Kragten i.s.m. SMILE Promotions

Als advies-, ontwerp- en ingenieursbureau maakt Kragten zich sterk voor de openbare ruimte van morgen. Kragten denkt na over de inrichting, beleving én het gedrag van mensen in deze openbare ruimte. Mobiliteit is daar een belangrijk onderdeel van.

Gebruik maken van deze les?

Deze les kan je reserveren door het invullen van het reserveringsformulier. Na het verzenden van je aanvraag zal de lesaanbieder contact met je opnemen op alle details verder af te stemmen.

Vragen?

Heb je een vraag over de les of over het aanvragen van de les? Neem contact op met de accountmanager.