Dode hoek project

In het project Dode hoek besteden we aandacht voor de chauffeur bestaande hoeken waar de andere verkeersdeelnemers onzichtbaar zijn; de dode hoeken. Twee gastdocenten bezoeken uw school met een vrachtwagen.

Kenmerken

Leeftijd
10-12 jaar
Thema’s
Dagelijkse routes, Gevaarlijk gedrag, Verkeersvaardigheden
Les door
Gastdocent van Buro TAB i.s.m. Contact onderwijsadviesbureau

Aan de hand van een verkeersfilm volgt een theoretische behandeling in het klaslokaal. Leerlingen gaan daarna in groepjes naar de vrachtwagen. Ze ontdekken de voor de chauffeur dode hoeken en rondom de vrachtwagen de gevaren voor hen als fietser. Maar ook waar het een veilige plek is. 

De les is een verkeersles en er komt een breed scala aan onderwerpen in de inleidende film (o.a. afleiding, groepsdruk, verkeersregels en - tekens, telefoongebruik, naast elkaar fietsen) en bij de vrachtwagen voorbij die het tot een interactieve en boeiende les maken.

Om het project uit te laten voeren kunt u een keuze maken uit verschillende mogelijke uitvoeringsdata waarop we bij u in de regio zijn. Op basis daarvan wordt de planning gemaakt, in combinatie met andere scholen in de buurt. Ter bevestiging ontvangt u dan een email met alle benodigde informatie.

Leerdoel

Met het  dode hoek project willen we de leerlingen de laten zien/ervaren wat de Dode hoeken van een vrachtwagen/ groot voertuig zijn. Daarnaast leren zij hoe zij in de verkeersomgeving van een groot voertuig moeten handelen om op een veilige manier met een groot voertuig in  het verkeer om te gaan.

Door verkeersgevaarlijk gedrag ( o.a. afleiding door mobieltje, onnodig naast elkaar fietsen, niet houden aan de verkeersregels) te relateren aan de gevaren van de dode hoek van grote voertuigen geven we de leerlingen inzicht in de gevaren van hun gedrag en leren ze veilig gedrag toe te passen.

  1. Aan het eind van de dode hoekles weet de leerling:
    wat de Dode hoeken zijn (kennen)
  2. waar je in de omgeving van een vrachtwagen/ groot voertuig veilig bent (kunnen)
  3. hoe onveilig verkeersgedrag een extra gevaar is  in de omgeving van een vrachtwagen en hoe je dit kunt voorkomen en kunt toepassen. (willen) 

Opbouw les

De leerkracht krijgt vooraf een link toegestuurd waarmee de leerlingen online verkeersvragen gerelateerd aan het onderwerp kunnen beantwoorden. Hiermee brengen we het onderwerp onder de aandacht en kunnen we de kennis hieromtrent activeren en meten. Deze vragen kunnen zowel thuis als op school beantwoord worden.

Wanneer de gastdocenten op school komen gaan we een verkeersfilm kijken en daarna met de leerlingen daarover in gesprek. In dit gesprek komen verschillende en herkenbare situaties aan de orde: te laat naar school, drukke ouders, mobiel telefoon gebruik, snelheid, gordelgebruik en wat ziet een vrachtwagenchauffeur wel en wat niet.

Deze gespreksronde is om de leerlingen bewust te maken van hun rol in het verkeer, maar ook van het samenspel met andere verkeersdeelnemers in het verkeer. Daarna gaan de leerlingen naar de vrachtwagen. 

In de cabine van de vrachtwagen ontdekken de leerlingen de mogelijkheden en onmogelijkheden in het praktische deel van de les en zien ze hun klasgenoten in de verschillende dode hoeken verdwijnen.

Rondom de vrachtwagen ontdekken de leerlingen waarom er eigenlijk maar één veilige plek rondom de vrachtwagen is, en voornamelijk waar dat dan is.

Na afloop van de les wordt er een link gestuurd naar de leerkracht met een online nameting. Daardoor hebben de leerlingen de mogelijkheid om het geleerde nogmaals te verwerken. Met de uitkomsten van de online voor- en nameting kunnen wij het effect van de les meten. Dit alles uiteraard volgens de AVG wetgeving. Verder krijgt u als school een poster met de kernboodschap ter herinnering.

“Blijf er rechts en ruim voor of achter en zorg dat je gezien wordt. Maar als de chauffeur je kan zien, wil dit niet met zekerheid zeggen dat hij je ook daadwerkelijk ziet. Verkeer is een samenspel tussen meerdere verkeersdeelnemers, die allemaal een fout kunnen maken”

Lesduur

Het klassikale theoretische gedeelte duurt ca 30 minuten.
Het praktische gedeelte rondom de vrachtwagen doen we in groepjes van maximaal 15 leerlingen (een halve klas) en duurt ook ca. 30 minuten per groepje.
De overige leerlingen kunnen in de tussentijd met hun eigen schoolwerk aan de klas tot ze aan de beurt zijn.

Bijzonderheden les

Er kunnen meerdere klassen van een zelfde school meedoen. Die zullen dan volgens een schema ingedeeld worden. 

De vrachtwagens die ingezet worden zijn speciaal ingericht om op redelijk krappe locaties te kunnen komen. Van te voren wordt aan school gevraagd om een mogelijk geschikte parkeerlocatie bij school aan te wijzen. Wij zullen controleren of we daar daadwerkelijk kunnen komen met onze vrachtwagens en anders een andere locatie voorstellen. Mochten we niet naast school kunnen staan dan verwachten we dat er iemand van school meeloopt met de leerlingen als ze van school naar de parkeerlocatie lopen.

Over de lesaanbieder

Buro TAB i.s.m. Contact onderwijsadviesbureau

De Dode hoeklessen worden uitgevoerd door Contact Onderwijsadviesbureau. 
Met een breed scala aan verkeerseducatieprojecten zijn ze landelijk actief op basisscholen, het voortgezet onderwijs maar ook voor seniorenverenigingen. Neem bij vragen contact op via planning@blijfuitdedodehoek.nl

Kijk voor meer informatie over de lesaanbieder op contact-onderwijsadviesbureau.nl

Gebruik maken van deze les?

Deze les kan je reserveren door het invullen van het reserveringsformulier. Na het verzenden van je aanvraag zal de lesaanbieder contact met je opnemen op alle details verder af te stemmen.

Vragen?

Heb je een vraag over de les of over het aanvragen van de les? Neem contact op met de accountmanager.